اگر صاحب الزمان(عج) بیاید...
(درسهای اخلاق حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی-دامت برکاته-)
مرحوم علاّمه مجلسی حدیثی درباره حضرت مهدی(عج) نقل می کنند:
متن حدیث:
* اذا قام القائم حکم بالعدل و ارتفع فی ایّامه الجور و امنت به السبل و اخرجت الارض برکاتها و ردّ کل حق الی اهله و لم یبق اهل دین حتّی یظهر الاسلام و یعترفوا بالایمان.(1)
ترجمه:
زمانی که حضرت حجة(عج) ظهور کند به عدالت حکم می کند و کسی نمی تواند به دیگری جور و ستم روا دارد و راه ها به وسیله او امن می گردد زمین برکاتش را برای استفاده مردم خارج می کند و امور را به دست اهلش می سپارد و هیچ دینی غیر از اسلام باقی نمی ماند و همه به اسلام گرایش پیدا می کنند.
شرح:
در این حدیث هفت برنامه برای حضرت بیان شده است:
1 و 2- حکومت عادلانه و رفع ظلم و جور: «اذا قام القائم حکم بالعدل و ارتفع فی ایّامه الجور» نقطه مقابل عدل، ظلم است نه جور، و قسط نقطه مقابل جور است. فرق بین عدل و قسط این است که عدالت یعنی حقّ دیگری گرفته نشود و قسط این است که بین افراد تبعیض نشود، پس ظلم به نفع خویشتن گرفتن و جور حقّ کسی را به دیگری دادن است. به عنوان مثال، یک وقت خانه زید را برای خودم می گیرم، که این ظلم است و یک وقت خانه او را می گیرم و به دیگری می دهم که این جور است. نقطه مقابل این است که خانه زید را نمی گیرم برای خودم که این عدل است و اگر به کسی هم ندهم این قسط است، پس قسط عدم تبعیض و عدل عدم ظلم است.
3- امنیت راه ها: «و امنت به السبل» راه ها به وسیله او امن می شود.
4- شکوفایی طبیعت: «و اخرجت الارض برکاتها» زمین برکاتش را خارج می کند چه برکات کشاورزی و چه معادن و چه نیروهای دیگری که برای ما مخفی است.
5- سپردن امور به اهل خبره: «و رُدّ کلّ حقّ الی اهله» کارها را به اهلش می سپارند به خلاف زمان ما که بسیاری از کارها به دست نااهلان است چرا که رابطه ها بر ضابطه ها مقدّم شده است.
6- حاکمیّت دین اسلام: «ولم یبق اهل دین حتّی یظهر الاسلام» هیچ دینی باقی نمی ماند و همه ادیان دین واحد می شوند و آن همانا اسلام است.
7- گرایش قلبی به اسلام: «و یعترفوا بالایمان» که دو معنی دارد ممکن است یا اشاره به این باشد که همه تابع مکتب اهل بیت می شوند و یا اشاره به این باشد که علاوه بر این که در ظاهر ایمان دارند در باطن هم مؤمن هستند.
فرق بین ایمان و اسلام در روایات آمده است، بعضی از روایات می گویند اسلام آن چیزی است که اگر شخص آن را اظهار بدارد جانش محفوظ و ذبیحه اش حلال است و ایمان آن چیزی است که مایه نجات او در قیامت است. در بعضی از روایات داریم که اسلام مانند مسجدالحرام و ایمان مانند کعبه است. احتمال دارد که این عبارت اشاره به آیه ای باشد که می فرماید: قالت الاعراب آمنّا...(2)
رئوس کارهایی که آن حضرت انجام می دهد و از روایات استفاده می شود در چهار محور خلاصه می شود:
1- اصلاح عقائد: «ما علی ظهر الارض بیت حجر و مدر الاّ ادخله الله کلمة الاسلام»(3) در تمام روی زمین خانه های سنگی برای ثروتمندان و خانه های گِلی فقرا و چادرها باقی نمی ماند جز این که کلمه «لا اله الاّ الله» در آنها خواهد بود و شرک برچیده خواهد شد.
2- تکامل عقول: جهش علمی و عقلانی پیدا می شود مرحوم علاّمه مجلسی چنین می فرمایند:
اذا قام قائمنا وضع یده علی رئوس العباد (شاید منظور ایشان این باشد که مردم تحت تربیت او قرار می گیرند) فجمع بها عقولهم و کملت بها احلامهم (اندیشه ها و خردهای آنها کامل می شود).(4)
3- عدل و داد: در روایات متعدّد آمده است که یملأ الارض عدلا و قسطاً کما ملئت ظلماً و جوراً.(5)
4- اصلاح اخلاق: از بین بردن مفاسد اخلاقی و زنده کردن ارزش های اسلامی که این را از روایات علائم آخرالزمان استفاده می کنیم، روایاتی که می گوید قبل از قیام قائم انحرافات اخلاقی مثل زنا، سرقت، رشوه خواری، کم فروشی، شراب خواری، خون بی گناهان را ریختن زیاد می شود و معنایش این است که مهدی(عج) قیام می کند تا اینها را از بین ببرد یعنی نظام ارزشی به طور کلّی مختل شده و حضرت مهدی(عج) نظام ارزشی را درست می کند.
حضرت مهدی(عج) دارای لشکر و سپاه و اعوان و انصار است همچنان که در «زیارت آل یس» آمده است:
واجعلنی من شیعته و اتباعه و انصاره و یا در بعضی از روایات آمده است که: والمجاهدین بین یدیه، کسانی که می خواهند از اعوان آن حضرت باشند باید در این چهار محور کار کنند و کسی که هیچ یک از این امور را ندارد و دعا کند که از اعوان او باشد، این دعا دور از اجابت است.
اللّهم اجعلنی من اعوانه و انصاره و اتباعه و شیعته و المجاهدین بین یدیه.
ــــــــــــــــــــــــــــ
1. بحارالانوار، ج 52، ص 338.
2. آیه 14، سوره حجرات.
3. تفسیر قرطبی، ج 12، ص 300.
4. بحارالانوار، ج 52، ص 328.
5. بحارالانوار، ج 14، ص 33.
منبع: سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی-حفظه الله-
عاقبت غیبت کننده
و قـال : مـن اغـتـاب امـرء مـسـلمـا، بطل صومه و نقض وضوءه و جاء یوم القیامه یفوح من فیه رائحـة انـتـن مـن الجـیـفـة ، یـتـاذی بـه اهـل المـوقـف . و ان مـات قبل ان یتوب ، مات مستحلا لما حرم الله عزوجل .(559)
فـرمـود رسـول اکـرم ، صـلی الله عـلیـه و آله : کـسـی کـه غـیـبـت کـنـد مـرد مسلمی را، بـاطـل شـود روزه او و شـکـسـتـه شـود وضوی او، و بیاید روز قیامت در حالی که از دهن او بـویـی مـی آیـد کـه از بـوی مـردار گـنـدش بـیـشـتـر اسـت ، در آزار مـی آیـنـد از آن اهـل مـوقـف . و اگـر بـمـیـرد قـبـل از تـوبـه ، مـرده اسـت در صـورتـی کـه حـلال شـمـرده چـیـزی را کـه خـداونـد حـرام شـمـرده اسـت . ایـن هـم حال قبل از ورودش به جهنم که در نزد اهل موقف مفتضح و رسواست و در شمار کفار اسـت ، زیـرا کـه مـسـتـحـل مـحـرم الهـی کـافـر اسـت . و مـغـتـاب در اثـر او مـثـل اوسـت ، بـنـابـرایـن حـدیـث شـریـف . و حـال بـرزخ او نـیـز روایـت از رسول خدا، صلی الله علیه و آله ـ گردیده :
عـن انس قال قال رسول الله ، صلی الله علیه و آله : مررت لیله اسری بی علی قوم یـخـمـشـون وجـوهـهـم بـاظـافـیـرهـم . فـقـلت : یـا جـبـرئیـل ، مـن هـؤ لاء؟ قال : هؤ لاء الذین یغتابون الناس و یعقون فی اءعراضهم .(560)
انـس بـن مـالک (گـویـد): رسـول خـدا، صلی الله علیه و آله ، فرمود: گذشتم در شب مـعـراج بـه قـومـی کـه رویـهـای خـود را بـا چـنـگـال خـویـش خـراش مـی دادنـد. از جـبـرئیـل پـرسـیـدم ایـنها کیان اند؟ گفت : "اینها کسانی هستند که غیبت مردم را می کردند و واقع می شدند در اعراض آنها."
پـس ، مـعـلوم شـد کـه شـخـص مـغـتـاب در بـرزخـش رسـوا و مـفتضح است ، و در موقفش پیش اهل آن خجل و شرمسار است ، و در جهنم نیز با رسوایی و بی آبرویی خواهد به سر برد، بلکه بعض مراتب آن نیز اسباب رسوایی در این عالم شود.
منبع: شرح چـهـل حدیث-امام خمینی سلام الله علیه
شرح دعای ابوحمزه ثمالی به روایت آیة الله جوادی آملی (1)
گرچه همواره راه نیایش عبد و مولا باز است، ولی برای زمان مشخص مانند ماه مبارک رمضان که عید اولیای الهی است ، فضیلت مخصوص است . در این فرصت کوتاه که شرح اجمالی دعای نورانی ابوحمزة ثمالی به عرضتان می رسد ، متون و خطوط اصلی این دعا بازگو خواهد شد.
این دعائی است که وجود مبارک امام سجاد، زین العابدین سلام الله علیه در تمام سحرهای ماه مبارک رمضان این دعا را میخواندند. شایسته است پیروان عترت طاهرین تأسّی کنند و در سحرها بیدار باشند و این دعای نورانی را قرائت کنند. این دعا در جوامع روائی و حدیثی ما آمده است. در مصباح کَفعَمی است، و در اقبال سیّدبن طاووس هست. مرحوم سیّدبن طاووس میگوید: با سند خاصی که ما به هارون بن موسیِ طَلّ اُکبُری داریم، او از حسن بن محبوب ضَرّآء، و او از ابوحمزة ثمالی نقل میکند. این هارون بن موسیِ طَلّ اُکبُری که ابن طاووس (رضوان الله علیه) سلسله سندش در نقل این دعای نورانی به او ختم میشود، از بزرگان حدیث است. مورد وثوق است.
اُکبُر از رجال به نام اسلام است . مکان و منطقة مخصوصی به عنوان طَلّ اُکبُری نام گذاری شده است که این هارون بن موسی مال آن منطقه و محدوده خاص است. هارون بن موسیِ طَلّ اُکبُری! او از حسن بن محبوب که هم به صَرّآء و هم به ضَرّآء ملقّب است نقل میکند که او هم موثّق است . حسن بن محبوب از ثابت بن دینار، مُکنّی به ابوحمزة ثمالی نقل میکند. ابوحمزة ثمالی طبق بیاناتی که از ائمه علیهمالسلام رسیده است از نظر زهد، سلمان عصر خود بود. از وجود مبارک امامِ رضا سلام الله علیه نقل شده است که ابوحمزه ثمالی لقمان عصر خود بود. او چهار امام را اِدراک کرد. از محضر نورانی چهار امام، معارف الهی را فرا گرفت. خدمت امام زین العابدین علیه السلام رسید، شاگردی امام باقر سلام الله علیه افتخار او شد. تلمّذ محضر امام صادق سلام الله علیه بهره او شد.
و مقداری هم از عصر امام کاظم سلام الله علیه را درک کرده است. بنابراین این حدیث نورانی از نظر سند تام است. گذشته از این که از جهت مضمون و محتوا بسیار بلند است. روایت را از دو جهت میتوان معتبر دانست. یکی از نظر سند که طریق، طریقیت دارد، نه موضوعیت. گاهی ممکن است روایت ضعیف باشد، ولی محتوای او بسیار عمیق و بلند باشد. با خطوط کلّی قرآن و روایات هماهنگ باشد. این هم یک تبیّن علمی است. یعنی انسان وثوق دارد، اطمینان دارد که این مضمون از غیر خاندان عصمت و طهارت سلام الله علیهم أجمعین نمیرسد و نرسیده است. و این که گفته شد: إنْ جآءَکُمْ فاسِقٌ بِنَبَاءٍ فَتَبَیَّنُوا (2)برای آن است که انسان وثوق پیدا کند این مطلب رسیده است. وثوق به صحّت مطلب گاهی از راه طریق است و گاهی از نظر متن . ولی در اینجا جامع بین طریق و محتواست. یعنی هم سند معتبر است، و هم مضمون و محتوا.
مطلب دیگر آن است که دعا طبق بیان نورانی امام سجاد سلام الله علیه بهترین عبادت است و ذات أقدس إله در این آیه مبارکه که فرمود: ادْعُونی اَستَجِبْ لَکُمْ إنَّ الَّذین یَسْتَکْبِرونَ عَنْ عِبادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرین؛ به سه نکته اشاره کرد. نکته اول این که دعا عبادت است. دوم این که ترک دعا استکبار است. سوم این که خداوند مستکبران را، یعنی تارکان دعا را به دوزخ تهدید کرده است. این بیان از امام سجاد سلام الله علیه در صحیفه سجادیه او نقل شده است.
مطلب سوم آن است که همانطوری که قرآن یُفَسِّرُ بَعضُهُ بَعضاً، یَنْطِقُ بَعضُهُ بِبَعض، یَشهَدُ بَعضُهُ بِبَعض، آیات را باید با یکدیگر تفسیر کرد. ادعیه این چنین است، احادیث این چنین است، روایات دیگر این چنین است. اگر ما خواستیم دعاها را خوب تفسیر کنیم، باید از یکدیگر کمک بگیریم . برخی از دعاها شاهد و مفسّر دیگراند. مخصوصاً آنچه که از امام سجاد سلام الله علیه در این زمینه رسیده است. یعنی صحیفه سجادیه یک شرح نورانی است برای دعای ابوحمزه ثمالی. این دعا که امام سجاد را با سائر ادعیه آن وجود مبارک میتوان به خوبی حل کرد.
مطلب بعدی آن است که در غالب این ادعیه کلمه بِسْمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم در طلیعه و آغازش نیست. با این که به ما دستور دادند هر کاری که شروع میکنید اول نام ذات أقدس إله را ببرید. پاسخ این سئوال این است که هر کاری را باید به نام خدا شروع کرد. نام خدا گاهی به صورت بِسْمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم است، گاهی به صورت اذکار و اُوراد دیگر . هیچ دعائی نیست که بدون نام خدا شروع نشده باشد. همین دعای ابوحمزه ثمالی گرچه اول اش بِسْمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم ندارد، اما اول «الهی» و مانند آن است. خدایا! الهی ! لا تُؤدِّبْنِی بِعُقُوبَتِکْ وَلا تَمْکُرْ بِی فِی حِیلَتِکْ . پس به نام خدا شروع شده است. چون به نام شروع شده است، مشمول آن احادیثی نخواهد بود که هر کاری که به نام خدا شروع نشده است، ابتر و بی نتیجه است.
مطلب بعدی آن است که این دعای نورانی، فرازهای گوناگون و جملههای متعددی دارد. همه اینها یک سطح نیست. چون همه دعا کنندگان یک سطح نیستند. بعضی مشکل خوف دارند، بعضی در مرحله رجاء مشکل دارند. بعضی دیگر مشکلات دیگر دامنگیر آنها شده است. لذا این دعای جامع برای همگان سودمند است. البته بحثهای محوری این دعا همان مسئله توحید است که در خِلال این مسائل بازگو میشود . اینها یک سلسله مسائل اجمالی است که در دالان ورودی شرح کوتاه دعای سحر امام سجاد سلام الله علیه که به وسیله ثابت بن دینار ابوحمزه ثمالی (رضوان الله علیه) نقل شده است، بازگو میشود. که إن شآءَ الله اگر ذات أقدس إله توفیق داد در نوبت بعد آغاز این دعا شرح میشود تا در هر فرصت کوتاهی که نصیب ما شد، با شما روزهداران الهی در میان خواهیم گذاشت.
غَفَرَ اللهُ لَنَا وَ لَکُمْ وَالسَّلامُ عَلِیْکُمْ وَ رَحمَةُ الله وَ بَرَکاتُه.
"آیة الله جوادی آملی"
منبع: www.tebyan.net
امروز ادامه مقاله قبلی را در پست آوردم
موضوع امروز سیره فردی و شخصی پیامبر اعظم (ص) است
درادامه بخوانید:
با سلام بالاخره ویژه نامه ماه رمضان من با طرحی جدید تمام شد در چند روز آینده و شب اول ماه رمضان این ویژه نامه را برای استفاده تو وبلاگ می گذارم
منتظر باشید(عکس زیر صفحه اصلی این ویژه نامه است)